Hormonutredning

Hormoner är signalämnen som finns i din kropp. Hormonerna reglerar bland annat tillväxt, blodsocker, saltbalans, stressreaktioner, amning, könsutveckling, ämnesomsättning och även ägglossning med menstruationscykeln som följd. Hormoner är viktiga för att kroppens funktioner skall vara i balans.  De kvinnliga könshormonen består framförallt av hypofysens reglerhormon FSH och LH. Dessa hypofyshormon styr i sin tur äggstockarna och äggutvecklingen med ägglossning. Östrogen och gulkroppshormon bildas cykliskt före och efter ägglossningen.

När hormonerna faller så styrs livmoderns slemhinna så att den blöder bort och det uppstår en menstruationsblödning. Ett exempel som är enkelt att förstå är menstruationens styrning genom p-pillertillförsel. Vanligaste p-pillret är en kombination av östrogen och gulkroppshormon som intas under 3 veckor (hormontillförsel) med uppehåll 1 vecka (hormonnivåerna faller). Det innebär då att slemhinnan i livmodern reagerar med regelbunden blödningar när hormonnivån faller dvs veckan för tablettuppehåll. Blödningarna sker då utan ägglossning, genom så kallad bortfallsblödning.

Kvinnokliniken Solna Sundbyberg     

Symtom

Hormoner kan också ge andra symptom. Detta är individuellt och kan många gånger lindras. Nedan kan du läsa om några av de symtom som kan uppstå vid hormonförändringar och hormonproblem:

  • Hudproblem i form av bland annat akne det beror på att gulkropphormon (veckan före mens har lite testotsteroneffekt).
  • Upp- eller nedgång i vikt gulkropphormon och östrogen kan ge lite vätskeansamlig och i vissa fall påverka aptit.
  • Humörsvängningar, gulkroppshormon kan leda till PMS.
  • Cyklisk nedstämdhet.
  • Magsmärtor när ägglossningen sker
  • Smärtsamma menstruationskramper som beror på att livmodern kniper vid blödning.
  • Menstruationsoregelbundenhet eller ingen menstruation.
  • Vätska ur brösten utan graviditet.

Ifall du känner igen någon av dessa symtom kan du genomföra undersökning för att få en förklaring till orsakerna. Ofta kan bieffekterna av hormonbesvär lindras.

Så går en hormonutredning till

Besöket inleds med genomgång av besvär och symptom. Därefter görs underökning med ultraljud för att bedöma livmoder och äggstockar. Beroende på symptomen kan undersökningen kompletteras med blodprov. Ibland behöver tidpunkten för provtagning göras under viss del av dygnet, men även vissa veckor i månaden.  Läkare tillsammans med sköterskorna berättar vid vilken tid som du kan ta prov.

Hormonutredning Stockholm

Ifall du önskar att göra en bedömning avseende hormoner är du välkommen att besöka vår gynekologmottagning som finns belägen vid Solna strands tunnelbanestation i Stockholm.

Vår nybyggda klinik har avtal med Stockholms Läns Landsting (frikort gäller) och är heltäckande inom gynekologisk öppenvård.

Välkommen att ringa oss på 08-88 77 00!