Cellförändringar

Cellförändringar ger vanligen inga symtom eller besvär, utan upptäcks när förebyggande cellprov tas. Cellförändringar och även kondylom orsakas av papillomvirus som smittar genom sexuella kontakter. Cellförändringar utvecklas långsamt, och är i sig inte farliga. De vanligaste typerna av cellförändringar läker ut av sig själv.

Det finns flera hundra olika papillomvirus, endast ett fåtal av dessa orsakar allvarliga förändringar som behöver åtgärdas. Om cellförändringarna kvarstår kan de i vissa fall utvecklas till förstadier av livmoderhalscancer. Även dessa förändringar är enkla att ta bort dem med en liten operation.

Cellprov

Alla kvinnor i Sverige erbjuds gynekologisk hälsokontroll genom att barnmorskemottagningar kallar till cellprovskontroll. Vid en gynekologisk cellprovtagning tas lite sekret från livmodertappen. En spatel (likt en glasspinne) stryks mot livmodertappen och en mjuk borste roteras försiktigt i livmodertappens nedre del. Undersökningen är enkel. I enstaka fall kan mensvärkskänsla uppstå.

Du får fylla i ett formulär med frågor för att förbättra analysen av provet.

Nedan kan du se några exempel på frågor som du kan behöva svara på:

  • När var första dagen för din senaste mens?
  • Har mensen upphört?
  • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?

Landstingen i Sverige erbjuder förebyggande cellprovtagning. Från och med 23 år till och med 60 år erbjuds alla kvinnor att ta gynekologiskt cellprov enligt ett särskilt screeningprogram. Detta program innebär att cellförändringar kan upptäckas tidigt och ger därigenom ge ett skydd mot allvarligare förändringar. Tack vare screeningprogrammet har förekomsten av cancer på livmodertappen minskat betydligt i Sverige.

Kolposkopiundersökning

Om analysen av cellprovet antyder att det kan finnas cellförändringar görs en ”kolposkopiundersökning”. Det innebär att en kompletterande undersökning görs genom att livmodertappen undersöks med ett mikroskop. Ofta tas också kompletterande vävnadsprov från slemhinnan med ett speciellt instrument, det är vanligen besvärsfritt eller kan kännas lite som mensvärk.

Behandling av cellförändringar

Efter provsvar bedöms slemhinnan genom mikroskopiundersökning. Om behandling behöver göras sker det enkelt med lokalbedövning så att området för cellförändringarna avlägsnas med en osthyvelliknande trådkniv. Behandlingen kan jämföras med att ta bort ett födelsemärke. Efter ingreppet uppstår en lätt blodtillblandad flytning som varar under cirka en vecka. Du kan du lämna kliniken direkt efter ingreppet. Sjukskrivning behövs inte.

Uppföljning av cellförändringar

Efter behandlingen görs uppföljning beroende på vad undersökningen visar. Syftet är att kontrollera att cellförändringarna avlägsnats. Vid kontroller görs cellprov samt kolposkopiundersökning på samma sätt som tidigare beskrivits.

Eftersom man numera är mycket återhållsam kan det ibland innebära att en kompletterande behandling behöver utföras.

Kvinnokliniken Solna Sundbyberg

Välkommen till oss

Under våren 2018 kommer vi att bygga upp vår verksamhet för att handlägga och behandla cellförändringar.  Du har möjlighet att komma via egen tidsbeställning, men även genom remiss från andra vårdinrättningar.

Kliniken har avtal med Stockholms läns landsting. Det betyder att  besöket är subventionerat genom SLL, vanlig patientavgift och frikort gäller.

Välkommen att ringa oss på 08-88 77 00!